Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012

ΤΟΜΠΟΛΑ ΕΠΟΧΩΝ

Οι τόμπολες είναι από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών στην τάξη και τους φτιάχνω αρκετές γιατί βοηθάνε και στην εκμάθηση αριθμών, χρωμάτων, εποχών κλπ με διασκεδαστικό τρόπο και τα παιδιά το χαίρονται πολύ. Η τόμπολα εποχών είναι η πρώτη που θα δείξω. Είναι ένας ωραίος τρόπος να μάθουν τα παιδιά να ξεχωρίζουν τις 4 εποχές και να μάθουν και τα βασικά χαρακτηριστικά τις καθεμιάς.

Ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος για να φτιάξουμε μια τόμπολα είναι με ένα κομμάτι κανσόν χαρτί μεγάλο 70 επί 50 εκατοστών που θα είναι ο πίνακας και εικόνες που θα κόψουμε για κάρτες. Γίνεται επίσης με μακετόχαρτο αλλά προτιμώ το κανσόν.

Οι κάρτες θα είναι πρώτα 4 εικόνες, μία για κάθε εποχή. Εγώ διάλεξα το δέντρο σε κάθε εποχή για να καταλαβαίνουν τα παιδιά καλύτερα την διαφορά των εποχών μέσα από ένα σταθερό σύμβολο.
'Επειτα διαλέγουμε 4 κάρτες για κάθε εποχή με χαρακτηριστικές εικόνες τις καθεμιάς. Εγώ τις φωτοτύπησα, τις χρωμάτισα, τις έκοψα σε τετράγωνα και τις έντυσα με πλαστικό κάλυμμα για βιβλία για να μην χαλάσουν. Να οι εικόνες από τις κάρτες μου:

ΑΝΟΙΞΗ

άνοιξη


Την πασχαλίτσα, την πεταλούδα και την μέλισσα τις έκοψα και τις έβαλα μαζί ως μία εικόνα.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

καλοκαίρι

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
φθινόπωρο

ΧΕΙΜΩΝΑΣ
χειμώνας


Και να οι κάρτες μου έτοιμες ανά εποχή:


Άνοιξη

Καλοκαίρι

Φθινόπωρο

Χειμώνας
Έπειτα παίρνουμε τις κάρτες και τις τοποθετούμε με την σειρά πάνω στο μεγάλο κομμάτι κανσόν και χαράζουμε με μολύβι τα τετράγωνα που θα μπει η καθεμία και κόβουμε όσο χαρτί περισσέψει.
Να ο πίνακας χωρισμένος σε τετράγωνα:


Εγώ τις κάρτες δεν τις έφτιαξα όλες στο ίδιο μέγεθος γιατί ήθελα να είναι η κάθε ζωγραφιά ευδιάκριτη και μεγάλη. Γι' αυτό και τις έβαλα πάνω στο χαρτόνι και μετά το χώρισα. Όποιος θέλει μπορεί να κόψει τις κάρτες στο ίδιο μέγεθος και να χωρίσει το χαρτί σε ισομερή τμήματα.

Να και η τόμπολα έτοιμη!

Ένας τρόπος να παίξουμε με την τόμπολα είναι να ζητάμε σε κάθε παιδί να μας βρίσκει τις εικόνες της άνοιξης πχ και να τις τοποθετεί σωστά κάτω από την αποχή.

Ένας άλλος τρόπος είναι να ζητάμε σε κάθε παιδί να μας τοποθετεί κάτω από κάθε εποχή από μια εικόνα.

Σε κάθε περίπτωση αναγνωρίζουν και περιγράφουν την κάρτα που τοποθετούν.

2 σχόλια:

 1. Εξαιρετικό είναι Μάρω!! Μπράβο σου! :)))))
  A! και καλό μήνα να έχουμε :))))))))))

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλό μήνα!!!! Μπήκε με χιονια και πολύ μου αρέσει! Σε ευχαριστώ άλλη μια φορά για τα καλά σου λόγια!!! Τα παιδιά σου θα την λατρέψουν την τόμπολα, τα δικά μου την ζητάνε συνέχεια!

   Διαγραφή