backround

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Κατασκευή πυγολαμπίδες

Τα βράδια στην κάτω αυλή μας καμιά φορά φαίνονται πυγολαμπίδες!
Παλιά υπήρχαν πιο πολλές αλλά τα τελευταία χρόνια δεν βλέπω πολλές. Τις λατρεύω τις πυγολαμπίδες από μικρή και νομίζω ότι εξάπτουν την φαντασία όλων των παιδιών αλλά και των μεγάλων μιας και μοιάζουν σαν μαγικά πλάσματα και όχι κάτι το αληθινό και συνηθισμένο!

Έτσι η επόμενη κατασκευή μας ήταν οι πυγολαμπίδες! Σκεφτήκαμε τι ωραία θα ήταν να πιάναμε μερικές σε ένα βάζο και αυτό αποφασίσαμε ότι θα κατασκευάσουμε!

Είδαμε και μερικές εικόνες με τα ζουζούνια πιο κοντά για να καταλάβουμε τι είναι ακριβώς και πως μοιάζουν.




Μάθαμε ότι τα ζουζούνια αυτά έχουν μια χημική ουσία στην κοιλιά τους την λουσιφερίνη που όταν ενωθεί με οξυγόνο και ένα άλλο ένζυμο την λουσιφεράση γίνεται μια χημική ένωση και παράγεται φως. Το φως αυτό όμως δεν παράγει ζέστη και οι επιστήμονες το αποκαλούν "ψυχρό" ή "κρύο" φως.
Αυτό το κάνουν για να προσελκύσουν το ταίρι τους 

Επ΄'ισης μάθαμε ότι σε μερικά είδη λάμπουν και τα αυγά τους και η μικρή "κάμπια" που είναι μέσα!


Επίσης μάθαμε ότι αυτό που έγραψα παραπάνω ότι όταν ήμουν μικρή έβλεπα πιο πολλές είναι παγκόσμια αλήθεια γιατί οι πυγολαμπίδες εξαφανίζονται.

Αυτό συμβαίνει λόγω της φωτορύπανσης από τα πολλά φώτα των σπιτιών, αυτοκινήτων, από τις κολώνες κλπ αλλά και από την συνεχή χρήση εντομοκτόνων.

Και μετά από τις πληροφορίες που συζητήσαμε αρχίσαμε την κατασκευή μας.


Ξεκινάμε λοιπόν εκτυπώνοντας το βάζο.


Το βάφουμε με γαλάζια νερομπογιά και όταν στεγνώσει κάνουμε κίτρινα δαχτυλοτυπώματα. Κάνουμε και με μαύρο μαρκαδόρο τις λεπτομέρειες και έχουμε ένα βάζο γεμάτο πυγολαμπίδες!




4 σχόλια:

  1. I am amazed at ALL the wonderful crafts you do! Thaks for sharing them with us at Eco-Kids Tuesday! I plan to pin/bookmark several of them for use in our playschool! Oh! I featured them today! Hope to see you there! http://likemamalikedaughter.blogspot.com/2013/07/eco-kids-tuesday_30.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Love your fireflies in a jar. I pinned it so that I will remember next Spring.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.