backround

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ '21

Συνεχίζουμε μιλώντας για την διπλή γιορτή και τώρα μιλάμε για την Ελληνική επανάσταση του 1821. Αφού τους είπα κάποια πράγματα για την Ελληνική επανάσταση μιλήσαμε για τους αγωνιστές του '21. Βλέποντας τις φωτογραφίες τους  τους έλεγα κάποιες πληροφορίες για τον καθένα.
Να οι φωτογραφίες μας.Να και οι πληροφορίες για τον καθένα.
  • Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Ο γέρος του Μοριά, γεννήθηκε στην Πελοπόννησο. Μεγάλη ηγετική μορφή του αγώνα. Κατά την διάρκεια της επανάστασης ελευθέρωσε την Τρίπολη και την Καλαμάτα.

  • Γεώργιος Καραϊσκάκης
Ο Καραϊσκάκης ήταν αρματολός αργότερα σπουδαίος στρατηγός της επανάστασης. Γεννήθηκε σε μια σπηλιά στο κοντά στο Μαυρομάτι Καρδίτσας. Πολέμησε στο Αγρίνιο τον και τα Άγραφα.

  • Γρηγόριος Παπαφλέσσας
Κληρικός και πολεμιστής της επανάστασης. Μέλος της Φιλικής εταιρείας, πολέμησε στην Πελοπόννησο μέχρι τον θάνατό του.

  • Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης
Οπλαρχηγός της επανάστασης που γεννήθηκε στην Μάνη. Πολέμησε στην Πελοπόννησο.  • Κωνσταντίνος Κανάρης
Γεννήθηκε στα Ψαρά και ήταν ηγετική μορφή στον ναυτικό αγώνα. Χαρακτηριστικό γεγονός του ναυτικού αγώνα ήταν η πυρπόληση της τούρκικης ναυαρχίδας από τον Κανάρη.

  • Οδυσσέας Ανδρούτσος
Μεγάλος οπλαρχηγός της επανάστασης που ονομάστηκε και "λιοντάρι της Ρούμελης" για την αντρειοσύνη του. Πολέμησε στην μάχη στο Χάνι της Γραβιάς όπου πέτυχε μεγάλη νίκη εναντίον του Ομέρ Βρυώνη.

  • Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα
Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα ήταν ηρωίδα της επανάστασης. Παντρεύτηκε δύο φορές. Όταν πέθανε και ο δεύτερος σύζυγός της ήταν 40 χρονών και είχε 7 παιδιά. Ήταν όμως και πολύ πλούσια από τις περιουσίες των συζύγων της, έχοντας γη, χρήματα και πλοία.
Η Μπουμπουλίνα βοήθησε στην προετοιμασία της επανάστασης αγοράζοντας μυστικά όπλα και πολεμοφόδια που τα έκρυβε σπίτι της.

  • Μαντώ Μαυρογένους
Κατά την διάρκεια της επανάστασης ο κάθε Έλληνας προσέφερε όπως μπορούσε. Η Μαντώ Μαυρογένους προσέφερε όλη της την περιουσία στον αγώνα της απελευθέρωσης.

 Τέλος μιλήσαμε για τον Αθανάσιο Διάκο και σταθήκαμε λίγο παραπάνω μιας και έδρασε και πέθανε στην περιοχή μας (Λαμία - γέφυρα Αλαμάνας).
  • Αθανάσιος Διάκος
Ένας από τους πρωταγωνιστές της επανάστασης, ήταν οπλαρχηγός και αργότερα στρατηγός. Έδρασε στην Στερεά Ελλάδα. Πολέμησε στην Λιβαδειά και κατέλαβε την γέφυρα της Αλαμάνας όπου πολέμησε εναντίον του Ομέρ Βρυώνη. Στην μάχη αυτή τον έπιασαν, τον μετέφεραν στην Λαμία και τον σούβλισαν και στη συνέχεια τον έκαψαν.
'Οταν τον έπιασαν τον πήγαν μπροστά στον Ομέρ Βρυώνη εκείνος του είπε ότι αν αλλαξοπιστήσει και ασπαστεί τον ισλαμισμό θα τον κάνει Τούρκο αξιωματικό. Ο διάκος αρνήθηκε και είπε “Εγώ Γραικός γεννήθηκα, Γραικός θε να πεθάνω”. Ο διάκος αντιμετώπισε τον μαρτυρικό του θάνατο με πολύ θάρρος. Χαρακτηριστικό έμεινε αυτό που είπε πεθαίνοντας ¨Για δες καιρό που διάλεξε ο χάρος να με πάρει, τώρα που ανθίζουν τα κλαδιά και βγάζει η γης χορτάρι.”

Είδαμε το άγαλμα του Αθ. Διάκου στην γέφυρα της Αλαμάνας, 


το άγαλμα του Αθ. Διάκου στην πλατεία Διάκου στην Λαμία,

  
και τέλος είδαμε το κενοτάφιο (το οποίο τους εξήγησα τι σημαίνει) του Αθ. Διάκου που βρίσκεται μέσα στην Λαμία.


Στην συνέχεια ζωγραφίσαμε ο καθένας από έναν αγωνιστή (τα άφησα να διαλέξουν ποιον ήθελαν), να και οι εικόνες μας,και φτιάξαμε έναν τσολιά και μια ελληνοπούλα. Να οι εικόνες:Στον τσολιά ζωγραφίσανε με κηρομπογιά το γιλέκο, τα μαλλιά και την φούντα στο τσαρούχι. Μετά κολλήσανε λευκό γκοφρέ για φουστανέλα και από πάνω μια λεπτή λωρίδα μπλε βελουτέ για ζωνάρι. Μετά κολλήσανε μπαλάκια κόκκινου γκοφρέ στο τσαρούχι και το φέσι.


Για την ελληνοπούλα ζωγραφίσανε τα μαλλιά και το γιλέκο με κηρομπογιά και κολλήσανε γαλάζιο γκοφρέ για φούστα. Πάνω από την φούστα κολλήσανε μια λωρίδα κόκκινου βελουτέ για ζώνη και στόλισαν την φούστα με μπαλάκια κόκκινου γκοφρέ. Τέλος κολλήσανε μπαλάκια κόκκινου γκοφρέ στο φέσι. Οι λεπτομέρειες και στα δύο βγήκαν πολύ ωραίες και σαν κατασκευή είναι πολύ δημιουργική γιατί συνδυάζει πολλές τεχνικές και πολύ εύκολη και ευχάριστη για τα παιδιά!


Γενικά με την γιορτή, τα ποιήματα, τα τραγούδια και τις νέες πληροφορίες δεν θέλω να τα πιέζω με πολλές και περίπλοκες κατασκευές. Θέλω να κάνουμε λίγα αλλά να τους μείνουν και να τα χαρούν!

3 σχόλια:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.