backround

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Συνεχίζουμε μιλώντας για την Καθαρά Δευτέρα που έχουμε και το καρναβάλι μας εδώ στην Μακρακώμη. Αναρωτιόμαστε γιατί να λέγεται έτσι και τους εξηγώ πως λέγεται Καθαρά Δευτέρα γιατί παλιά οι νοικοκυρές καθάριζαν τις κατσαρόλες τους από τα λίπη του κρέατος και ετοιμάζονταν για την νηστεία που ξεκινάει και λέγεται Σαρακοστή γιατί κρατάει 40 μέρες. Αναρωτιόμαστε τι τρώμε όταν έχουμε νηστεία και τους δείχνω εικόνες φαγητών που λέγονται αρτύσιμα και δεν τα τρώμε και εικόνες νηστίσιμων φαγητών που τα τρώμε.

ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ










ΑΡΤΎΣΙΜΑ







Παίζουμε κι ένα παιχνίδι όπου τοποθετούμε τις εικόνες στο πάτωμα ανακατεμένες και χωρίζουμε τα παιδιά σε 2 ομάδες. Η μία τοποθετεί σε ένα στεφάνι τα αρτύσιμα και η άλλη ομάδα θα τοποθετεί σε άλλο στεφάνι τα νηστίσιμα.

Μετά βλέπουμε τον παρακάτω πίνακα που ονομάζεται  "Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας" του Σ. Βασιλείου


και λέμε τι βλέπουμε. Βλέπουμε 3 χαρταετούς, ένα τραπέζι, μια μαγκούρα, σπίτια, ένα καπέλο, μια ζωγραφιά ενός παιδιού, μια κανάτα, πιάτα, ποτήρι, πιρούνια. Τους βοηθάω να αναγνωρίσουν τα φαγητά πάνω στο τραπέζι και να μου πουν ποια τους αρέσει να τρώνε. Τους εξηγώ πως αυτά τα φαγητά λέγονται Σαρακοστιανά και τα τρώμε την Καθαρά Δευτέρα. Είναι χαλβάς, ελιές, λαγάνα, ταραμοσαλάτα, καλαμαράκια.

Έπειτα κάνουμε ένα κολλάζ βασισμένο στον παραπάνω πίνακα. Δίνουμε στα παιδιά την φωτοτυπία ενός τραπεζιού

το ζωγραφίζουν


και μετά τους δίνουμε εικόνες Σαρακοστιανών και αρτύσιμων που τις κόβουν και κολλάνε τα Σαρακοστιανά πάνω στο τραπέζι και τα αρτύσιμα κάτω από το τραπέζι.



Έτσι τελειώνουμε την ενότητα των Αποκριών!

2 σχόλια:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.